Kostnader

Från 449.990 kr.

Är elbil billigare än bensinbil?

Trots stigande elpriser är det fortfarande betydligt billigare att köra på el än på bensin eller diesel. En elbil har generellt ett dyrare inköpspris än en fossildriven bil, men den kostnaden tjänar man i regel snabbt in på billigare drivmedel, lägre skatter och billigare service- och reparationskostnader.  

Vilka faktorer påverkar priset när jag laddar min elbil? 

Vart du laddar din bil

Det är alltid billigast att ladda sin bil hemma via en egen AC-laddare (så länge du inte har möjlighet att ladda bilen gratis på exempelvis jobbet). Det dyraste, men även snabbaste, alternativet är att ladda via en DC-snabbladdare. 

När du laddar din bil

Elpriserna varierar under dygnets timmar beroende på hur högt tryck det är på elnätet. Priserna kan vara upp till hela 45% billigare på natten – så passa på att ladda när priserna är som billigast, det gynnar både elnätet och din plånbok.  

Vilket elavtal du har

Laddar du bilen hemma via en AC-hemmaladdare har ditt elavtal en direkt inverkan på slutpriset för att ladda din bil. Var uppmärksam på vad du betalar per kWh och undersök om det finns möjlighet att förhandla dig till ett mer fördelaktigt elavtal. 

Vad är elbilspremien? 

Den 1 juli 2018 infördes ett bonussystem i Sverige som kallas Bonus-Malus som innebär att bilar med en låg klimatpåverkan premieras med en bonus på 70 000 kr*. Här kan du läsa mer om vad som gäller för att få ta del av bonusen.  

*Beloppet kommer från och med 1 januari 2023 att sänkas till
50 000 kr.   

Vad kostar det att ladda en elbil?

För att räkna ut hur mycket det kommer att kosta dig att ladda en elbil från 0 – 100% behöver du ta reda på:

  • Elförbrukning (kWh/mil)*
  • Batterikapacitet (kWh) 
  • Elpris (kr/kWh)**

BERÄKNINGAR:

Totalt pris för att "fylla en tank":

 batterikapacitet x elpris 

Antal kilometer du kan köra på en "fylld tank":

 batterikapacitet / elförbrukning  

Milkostnad: 

 totalt pris / antal kilometer 

Räkneexempel 
Aiways U5 Premium

  • Elförbrukning 1,7 kWh/mil
  • Batterikapacitet 63 kWh
  • Elpris 1,75 kr/kWh**

BERÄKNINGAR För Aiways U5 PREMIUM:

Totalt pris för att "fylla en tank":

63 x 1,75 = 110,25 kr

Antal kilometer du kan köra på en "fylld tank":

63 / 1,7  = ca. 37 mil

Milkostnad: 

110,25 / 37 = ca. 2,98 kr/mil

Observera att beräkningen endast är ett estimat som bla. påverkas av varierande elpriser, körstil och väderförhållanden.

*Man brukar räkna att en elbil i genomsnitt förbrukar ca 2 kWh per mil. (Detta tal kan såklart variera från modell till modell. Titta i specifikationerna om du är intresserad av att räkna ut priset för en specifik bilmodell).
**Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 175 öre/kWh under 2021 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20 000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån. Då inkluderas alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms. 

Lär dig mer om elbilar...

Räckvidd

Räckvidd

Hur långt kan du köra på en uppladdning? 

För de flesta bilköpare spelar räckvidden mellan uppladdningarna stor roll vid val av elbil. Men att avgöra en elbils exakta räckvidd och energiförbrukning är långt ifrån enkelt. Räckvidden för en elbil påverkas nämligen av många...

Läs mer

Elbilsordbok

Elbilsordbok

Vi förklarar begreppen..

När man börjar kika på elbil kan det till en början kännas väldigt förvirrande med alla nya begrepp och förkortningar. Här reder vi ut några av de vanligaste uttrycken som kan vara bra att känna till i jakten på din nya elbil… 

Läs mer