Räckvidd

Från 449.990 kr.

Hur långt kan du
köra på en uppladdning? 

För de flesta bilköpare spelar räckvidden mellan uppladdningarna stor roll vid val av elbil. Men att avgöra en elbils exakta räckvidd och energiförbrukning är långt ifrån enkelt. Räckvidden för en elbil påverkas nämligen av många faktorer så som vind- och väderförhållanden, hur mycket luftkonditionering man använder, antalet passagerare i bilen, mängden med packning och i hög grad förarens körstil. 

Tips för att öka räckvidden för din elbil

Bilens batteristorlek sätter en naturlig gräns för bilens räckvidd, men det finns ändå en hel del saker du kan göra för att påverka räckvidden mellan laddningarna.

SÄNK FARTEN

Om du exempelvis sänker farten på motorvägen från 120 km/h till 110 km/h ökar batteriets räckvidd avsevärt.

FÖRVÄRM BILEN

Förvärm eller kyl ner bilens kupé när bilen fortfarande laddas, då tas strömmen direkt från elnätet och du sparar på bilens eget batteri. 

RÄTT DÄCKTRYCK

Kör med rätt däcktryck – felaktigt däcktryck ökar rullmotståndet och därmed även strömförbrukningen.

MAX REGENERERING

Ställ upp bromskraftsåtervinningen (regenereringen) på max. Det ger en kraftigare motorbroms så att bilen kan samla upp mer energi på kortare tid. Denna inställning lämpar sig extra bra för stadskörning och mindre bra för motorvägskörning.

ANVÄND ECO-LÄGE

Detta läge ger en något långsammare acceleration, men även en lägre strömförbrukning.

BROMSA SMART

Var förutseende i trafiken och använd fotbromsen så lite som möjligt. Det är ett gammalt beprövat råd som gäller alla biltyper, men i en elbil innebär det att möjligheten att återvinna energi till batteriet vid inbromsning ökar.

STARTA MED FULLT BATTERI 

Se alltid till att ladda bilen när tillfälle ges. Då startar du alltid din resa med ett fulladdat batteri. 

Att tänka på! 

Räckvidden för en elbil minskar i takt med att utomhustemperaturen sjunker. Räckvidden kan minska så mycket som 30–40% när man kör i minusgrader jämfört med att köra i sommartemperaturer. Om du kan köra 35 mil på en sommardag kan räckvidden mycket väl sjunka till 22–23 mil en kall vinterdag. 

Lär dig mer om elbilar...

Elbilsordbok

Elbilsordbok

Vi förklarar begreppen..

När man börjar kika på elbil kan det till en början kännas väldigt förvirrande med alla nya begrepp och förkortningar. Här reder vi ut några av de vanligaste uttrycken som kan vara bra att känna till i jakten på din nya elbil… 

Läs mer