Om oss

Subheader

Aiways importeras till Sverige av det danska företaget Andersen Motors A/S, som också ansvarar för importen av Suzuki personbilar i Danmark. Sedan våren 2021 har Andersen Motors importerat och sålt elbilar från Aiways på den danska marknaden. Aiways första model U5 introducerades på den europeiska marknaden under 2020. Aiways finns just nu representerat på 14 marknader i  Europa. 

Vem står bakom Aiways?

Aiways grundades 2017 i Shanghai i Kina. Bakom bolaget står ett antal privata investorer, men även staden Shangrao i Jiangxi-provinsen där fabriken ligger. Teamet på utvecklingsavdelningen och i produktionen har en bakgrund från både den japanska och europeiska bilindustrin. Det europeiska huvudkontoret ligger i München och Aiways har just etablerat ett centralt reservdelslager i Amsterdam nära Schiphol flygplats för att kunna serva den europeiska marknaden med korta leveranstider.

Vad betyder namnet och logotypen?

Ordet "Ai" betyder "älska" på kinesiska och är direkt kopplat till Aiways slogan "Love your drive". Denna slogan förstärker företagets ambition om att tillverka elbilar som är roliga att köra, enkla att använda och tillgängliga för den breda allmänheten. Logotypens grafiska uttryck är inspirerat av en bil med batteri och den rutiga flaggan som ofta används på racerbanor och ska symbolisera framtidens intelligenta, stilfulla och rörliga bil.

Utveckling och design

Utvecklingen av Aiways U5 började med ett tomt papper och en mission att skapa en elbil som gör elektrisk körning spännande, komfortabel och inte minst tillgänglig för alla. Utvecklings- och designcentret ligger i stadsdelen Jiading i Shanghai och sysselsatte ett internationellt team av erfarna ingenjörer, tekniska specialister och designers. Här har Aiways faciliteter för test av komponenter, designavdelning, test av bilar och elektronik, samt test av drivlinor. Aiways har också ingått partnerskap med det danska företaget Blue World Technologies A/S i Aalborg om utveckling av bränslecellsteknik för bilar.

Produktion

Bilarna byggs på en nybyggd högteknologisk fabrik i staden Shangrao i Kina. Här arbetar ca 1200 anställda. Fabriken är byggd enligt de modernaste produktionsprinciperna och kan producera upp till sex olika modeller samtidigt. I alla processer spelar automatisering en viktig roll: bara på svetsavdelningen arbetar över 400 robotar. Fabriken har en årlig kapacitet på 150 000 bilar med möjlighet att utöka till 300 000 bilar per år. Aiways har också en batterifabrik i Changshu, som tillverkar de färdiga batterierna till U5-modellen med battericeller från CATL, som även levererar battericeller till andra europeiska, amerikanska och kinesiska producenter.

Bli kontaktad av Aiways

Vill du själv ta plats bakom ratten och uppleva kvalitet, rymlighet och komfortutrustning i toppklass?
Du är alltid välkommen att boka en provkörning hos någon av våra Aiways-partners runt om i landet.