Kostnader

Är elbil billigare än bensinbil?

Trots stigande elpriser är det fortfarande billigare att köra på el än på bensin eller diesel. En elbil har generellt ett dyrare inköpspris än en fossildriven bil, men beroende på dina behov och ditt körmönster kan den kostnaden kompenseras med billigare bränsle, lägre skatter och billigare service- och reparationskostnader.

Hur mycket kostar det att ladda och köra en elbil?

Vart du laddar din bil

Det är alltid billigast att ladda sin bil hemma via en egen AC-laddare (så länge du inte har möjlighet att ladda bilen gratis på exempelvis jobbet). Det dyraste, men även snabbaste, alternativet är att ladda via en DC-snabbladdare. 

När du laddar din bil

Elpriserna varierar under dygnets timmar beroende på hur högt tryck det är på elnätet. Priserna kan vara upp till hela 45% billigare på natten – så passa på att ladda när priserna är som billigast, det gynnar både elnätet och din plånbok.  

Vilket elavtal du har

Laddar du bilen hemma via en AC-hemmaladdare har ditt elavtal en direkt inverkan på slutpriset för att ladda din bil. Var uppmärksam på vad du betalar per kWh och undersök om det finns möjlighet att förhandla dig till ett mer fördelaktigt elavtal. 

Vad kostar det att ladda en elbil?

För att beräkna ungefär hur mycket det kommer att kosta dig att ladda en elbil från 0–100%, behöver du ta reda på bilens batterikapacitet (kWh) och multiplicera det med ditt elpris (SEK/kWh) samt bilens elförbrukning (kWh/km) för att få en indikation på vad det kostar att köra. Man brukar räkna med att en modern elbil i genomsnitt kör ca 5 km per kWh. (Detta tal kan såklart variera från modell till modell. Titta i specifikationerna om du är intresserad av att räkna ut priset för en specifik bilmodell).

Visste du att...  

I Aiways bilar ingår hela säkerhetspaketet som standardutrustning. Du behöver inte betala extra för de många säkerhetssystem som skyddar dig mot döda vinklar och obehagliga överraskningar, eller för den smarta 360° panoramakameran – bara för att nämna några.

Läs mer här

Lär dig mer om elbilar...

Laddning
Laddning

Vad behöver jag veta om hur man laddar en elbil?

När man börjar läsa på om olika elbilsmodeller och laddmöjligheter stöter man snabbt in i en massa ord och uttryck som kanske är helt nya för en. Det enda man egentligen vill veta är hur man "fyller på kilometer i tanken”... 

Läs mer
Räckvidd
Räckvidd

Hur långt kan en elbil köra på en uppladdning? 

För de flesta bilköpare spelar räckvidden mellan uppladdningarna stor roll vid val av elbil. Men att avgöra en elbils exakta räckvidd och energiförbrukning är långt ifrån enkelt. Räckvidden för en elbil påverkas nämligen av många...

Läs mer
Elbilsordbok
Elbilsordbok

Vad betyder de olika elbilsbegreppen?

När man börjar kika på elbil kan det till en början kännas väldigt förvirrande med alla nya begrepp och förkortningar. Här reder vi ut några av de vanligaste uttrycken som kan vara bra att känna till i jakten på din nya elbil… 

Läs mer