Laddning

Hur laddar man en elbil? 

När man funderar på att skaffa elbil och börjar läsa på om olika modeller och laddmöjligheter stöter man snabbt in i massa nya ord och uttryck som kan kännas krångliga att förstå. Det enda man egentligen vill veta är hur man "fyller på kilometer i tanken”. Här nedanför reder vi ut några av de viktigaste begreppen att känna till när du ska ladda din elbil. 

Vad behöver jag veta om laddning av en elbil? 

AC-laddning/ hemmaladdning/ växelström: 

AC-ström är samma sak som växelström och är den typ av ström du använder hemma i hushållet. När du laddar din bil hemma fyller du alltså på med AC-ström som är den ”långsammare” typen av ström. Bilens batteri måste omvandla AC-ström (växelström) till DC-ström (likström) för att kunna lagra strömmen i batteriet. 

DC-laddning/ snabbladdning/ likström: 

DC-laddning är betydligt snabbar än AC-laddning, bland annat för att DC-ström (likström) inte behöver omvandlas innan den kan lagras i batteriet. DC-ström kan endast laddas från speciella snabbladdare och kräver en särskild kabel som alltid sitter fast i laddstolpen.    

Skillnad på 1-fasladdare och 3-fasladdare:  

1-fas och 3-fas har att göra med hur många volt du kan få ut från ditt eluttag och påverkar laddhastigheten på din elbil. Det viktigaste för dig att fundera på är hur ditt körmönster ser ut och vilken laddhastighet du faktiskt har behov av. En tumfingerregel är att du kan ladda ca 2 mil per timme med en 1-fasladdare* och drygt 5 mil per timme med en 3-fasladdare*. Dvs. om du laddar bilen mellan kl. 18.00 – 06.00 kan du ladda med ca 24 mil med en 1-fasladdare och 60+ mil med en 3-fasladdare.  

*Beräknat på 16 Ampere (A), en villa har ofta mellan 16–25 A.   

Hur många timmar tar det att ladda en elbil?  

Det skiljer sig såklart åt och beror på en rad faktorer såsom batterikapacitet, laddkapacitet, batteritemperatur etc. En tumfingerregel är att man kan köra ca 5 km per kWh, vilket betyder att du med en 11 kW hemmaladdare kan ladda bilen med ca 5,5 mil per timme.  

Visste du att... 

Aiways bilar kan laddas med nästan 60 kilometers körning på en timme med en 11 kW hemmaladdare och med en DC snabbladdare (90 kW) kan du ladda batteriet från 20% – 80% på 35 minuter . 

Läs mer här

Lär dig mer om elbilar...

Räckvidd
Räckvidd

Hur långt kan en elbil köra på en uppladdning? 

För de flesta bilköpare spelar räckvidden mellan uppladdningarna stor roll vid val av elbil. Men att avgöra en elbils exakta räckvidd och energiförbrukning är långt ifrån enkelt. Räckvidden för en elbil påverkas nämligen av många...

Läs mer
Kostnader
Kostnader

Är elbil billigare än bensinbil?

Trots stigande elpriser är det fortfarande betydligt billigare att köra på el än på bensin eller diesel. En elbil har generellt ett dyrare inköpspris än en fossildriven bil, men beroende på dina behov och ditt körmönster kan den kostnaden tjänas in... 

Läs mer
Elbilsordbok
Elbilsordbok

Vad betyder de olika elbilsbegreppen?

När man börjar kika på elbil kan det till en början kännas väldigt förvirrande med alla nya begrepp och förkortningar. Här reder vi ut några av de vanligaste uttrycken som kan vara bra att känna till i jakten på din nya elbil… 

Läs mer